Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Webbkarta
Starta eller stoppa snurran
  • Bambi kick-off 2014

  • Fucus radicans

BAMBI, Marin genetisk biodiversitet i Östersjön

Inom forskningsprojektet, BAMBI - Marin genetisk biodiversitet i Östersjön, studerar vi möjligheter och mekanismer för biologiska anpassningar till miljöförändringar i Östersjön. Den övergripande målsättningen inom BAMBI är att bedöma hur ett antal nyckelarter påverkas av den snabbt förändrade miljön i Östersjön samt att förslå strategier för att öka möjligheten till framtida överlevnad. För att uppnå detta mål kombinerar vi forskning inom genetik, ekologi, evolutionsbiologi, modellering och statsvetenskap. Tyngdpunkten ligger på ökad förståelse av hur ekologiskt betydelsefulla arter kan utveckla nya anpassningar för att möta en förändrad miljö och vilka förvaltningsstrategier som kan underlätta en sådan utveckling.

En viktig del i projektet är att öka kunskapen om den genetiska och genomiska bakgrunden till hur arter och populationer har anpassat sig till miljöförhållandena i Östersjön. Projektet fokuserar på fyra ekologiskt interagerande arter: två arter av tång, Fucus vesiculosus och F. radicans, isopoden Idotea balthica och storspigg Gasterosteus aculeatus.

Mer information om vad som händer i BAMBI finns på vår engelska sida.

Wordl - bambi

BONUS - Joint Baltic Sea Research Programme

BAMBI finansieras av BONUS och av nationella forskningsfinansiärer i Sverige, Estland, Tyskland och Finland.

BONUS är ett gemensamt forskningsprogram för Östersjön under perioden 2010-2016. Programmet är en integrerad del av EU:s Östersjöstrategi som syftar till att ge en samordnad och allomfattande ram som svar på de viktigaste utmaningarna för Östersjöregionen och ta fram konkreta lösningar på dessa utmaningar.

> Läs mer om BONUS

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?